Opbouw van rechten na stopzetting wegens faillissement, onvermogen, gedwongen stopzetting of stopzetting wegens economische moeilijkheden.
In geval de beroepsactiviteit een einde nam wegens faillissement of een ontbinding van gerechtelijk akkoord, zonder bedrieglijk karakter en bij voldoende bewijzen voor een gedwongen stopzetting of stopzetting wegens economische moeilijkheden kan er een opbouw van rechten verder gaan zonder betaling van bijdragen.
In dit geval geldt de gelijkstelling voor maximum 4 kwartalen. Daarnaast kan de belanghebbende gedurende 12 maanden aanspraak maken op een financiële uitkering. De pensioenrechten worden NIET behouden.
In het geval de zelfstandige een loopbaanperiode met opbouw van de pensioenrechten kan aantonen van minstens 15 jaar wordt de gelijkstelling verlengd tot maximaal 8 kwartalen en de ook de financiële uitkering kan tot het dubbele verlengd worden (24 maanden).
De gedwongen stopzetting moet veroorzaakt zijn door een natuurramp, brand, vernieling (niet enkel door derden), allergie of een beslissing van een derde economische actor of een gebeurtenis met een economische impact. De stopzetting wegens economische moeilijkheden is een gevolg van gelimiteerde situaties : ontvangst leefloon, beslissing bijdragevrijstelling of laag inkomen.
De aanvraag kan tot uiterlijk het einde van het 2de kwartaal volgend op de stopzetting of het faillissement gebeuren.
De zelfstandige die hierop recht wil maken moet gedurende minstens 4 kwartalen zelfstandige in hoofdberoep geweest zijn. Bovendien moeten eerst alle andere rechten uitgeput worden.
Het gaat over een tijdelijk vangnet. De gedupeerde zelfstandige zal over zijn ganse zelfstandige carrière maximum 12 maanden mogen gebruik maken van deze verzekering maar wel gespreid over verschillende schijven (periodes).
De uitkering bedraagt 1.582,46 euro per maand voor een gezinshoofd of 1.266,37 euro voor een alleenstaande. Hiermee worden de rechten op gezinsbijslagen en op ziekteverzekering gewaarborgd. Er is geen opbouw van pensioenrechten tijdens de uitkeringsperiode.
De specifieke toekenningsvoorwaarden zijn verschillend per pijler.
De zelfstandige die beroep wenst te doen op het overbruggingsrecht moet een aanvraag indienen bij zijn sociaal verzekeringsfonds vóór het einde van het kwartaal volgend op het kwartaal waarin het faillissement of de ontbinding van het gerechtelijk akkoord werd uitgesproken of de zelfstandige activiteit werd stopgezet. De aanvraag moet per aangetekend schrijven verzonden worden aan het sociaal verzekeringsfonds of op kantoor afgegeven worden. Inlichtingenformulier overbruggingsrecht
Lees meer over het overbruggingsrecht en de voorwaarden.
Neem bij betalingsproblemen contact op met je dossierbeheerder.
In veel gevallen is een afbetalingsplan een oplossing. Dit is echter een maatregel die dossier per dossier beslist moet worden.
(cijfers 01/07/2019)
Wil u klant worden bij multipen? Ontdek hier onze voordelen:
Het bewijs: bij een enquête die we hebben gehouden onder onze 12.500 klanten, kregen wij gemiddeld 8 op 10 voor klanttevredenheid!